برگزاری مراسم تکریم و معارفه رئیس سازمان «سمت»

به گزارش روابطعمومی «سازمان مطالعه و تدوین»، صبح روز دوشنبه ۲۵ فروردین ماه در سالن همایشهای «سمت» مراسم تکریم حجتالاسلام والمسلمین دکتر داوود مهدوی زادگان، رئیس سابق سازمان مطالعه و تدوین کتب دانشگاهی در علوم اسلامی و انسانی (سمت) و معارفه حجتالاسلام والمسلمین دکتر حمید شهریاری به عنوان سرپرست جدید این سازمان، با حضور دکتر پیمان صالحی، معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و جمعی از مدیران، اعضای هیئت علمی و کارکنان سازمان «سمت» برگزار شد. در این مراسم، ضمن قدردانی از تلاشهای صورت گرفته در دوره مدیریت پیشین، بر اهمیت جایگاه راهبردی سازمان «سمت» در نظام علمی کشور و لزوم حرکت به سوی افقهای نوین با بهرهگیری از فناوریهای جدید و گسترش دامنه تأثیرگذاری در سطح ملی و بینالمللی تأکید گردید.
تقدیر از خدمات و تأکید بر ارزشهای بنیادین «سمت»
حجتالاسلام دکتر داوود مهدویزادگان، رئیس سابق سازمان «سمت»، در سخنان خود ضمن ابراز خرسندی از فرصت خدمت در این سازمان، «سمت» را مولود انقلاب اسلامی و نهادی ارزشمند با اهداف متعالی در راستای اسلامیسازی دانشگاهها و خدمت به ملت توصیف کرد. وی با اشاره به اینکه هرچه بیشتر با مأموریتهای سازمان درگیر شده، به اهمیت و جایگاه آن بیشتر پیبرده است، دوره مسئولیت خود را فرصتی برای کسب تجربه و خدمت دانست.
دکتر مهدویزادگان با ارائه گزارشی اجمالی از عملکرد دوره سهساله خود، عبور از چالشهای پیش روی سازمان در ابتدای دوره مسئولیت، تأکید کرد: «هر گامی که برای پیشبرد اهداف این سازمان برداشته شود، کار بزرگی است.» وی مهمترین سوغات خود از این دوره را شناخت عمیقتر جایگاه کتاب درسی دانشگاهی عنوان کرد.
رئیس سابق «سمت» با قدردانی صمیمانه از زحمات خالصانه و تلاشهای بیدریغ تمامی همکاران سازمان در سطوح مختلف، اعم از اعضای هیئت علمی، پژوهشگران، کارشناسان تدوین و بخشهای اجرایی، حقوقی و بینالملل، موفقیتها و پیشرفتهای حاصله را مرهون همدلی و کوشش جمعی این عزیزان دانست. وی به برخی دستاوردها نظیر توسعه گروههای پژوهشی از ۳۰ به بیش از ۶۰ گروه تخصصی با بهرهگیری بهینه از نیروی انسانی (۱۳ کارشناس) و مدیریت ظرفیتی معادل پنج پژوهشگاه اشاره کرد و این الگو را قابل ارائه به سایر نهادهای علمی دانست.
ایشان همچنین به چالشهایی چون کمبود نیروی انسانی متخصص، بهویژه در بخش تدوین به دلیل بازنشستگی نیروهای باتجربه، وجود حدود ۷۰ عنوان کتاب مصوب در صف چاپ، و لزوم تعیین تکلیف وضعیت نیروهای قراردادی با سابقه طولانی اشاره نمود. دکتر مهدویزادگان با تأکید بر جایگاه فراسازمانی و ملی «سمت» و تأثیرگذاری آن بر کل نظام دانشگاهی کشور، خواستار توجه و حمایت جدیتر مسئولان و دستگاههای اجرایی، بهویژه وزارت علوم، به این سازمان شد و ابراز امیدواری کرد که جایگاه و ارزش «سمت» بیش از پیش شناخته شود. وی در پایان ضمن آرزوی توفیق برای دکتر شهریاری و ابراز اطمینان از توانمندی ایشان در پیشبرد اهداف سازمان با توجه به سوابق علمی و اجرایی درخشان، بر لزوم حراست از میراث معنوی و مادی سازمان، از جمله آثار بنیانگذار فقید، مرحوم دکتر احمدی، و تکمیل ساختمان جدید تأکید کرد.
تبیین برنامه تحول دیجیتال و شبکهسازی نخبگانی
در ادامه، حجت الاسلام والمسلمین دکتر حمید شهریاری، سرپرست جدید سازمان «سمت»، سخنان خود را با تجلیل از مقام علمی و خدمات ماندگار مرحوم دکتر احمدی، بنیانگذار سازمان، آغاز کرد. وی سه کلانپروژه اصلی دکتر احمدی را شامل «گفتمانسازی اسلامی کردن دانشگاهها»، «شبکهسازی نخبگانی و گردهمآوری اساتید برجسته» و «برندسازی و تثبیت نام و اعتبار سمت» دانست و بر لزوم حفاظت و تقویت این دستاوردها تأکید کرد. دکتر شهریاری همچنین به ویژگی منحصربهفرد «سمت» در دستیابی به درآمد اختصاصی و خودکفایی مالی اشاره و بر تلاش برای افزایش این درآمدها تأکید نمود.
سرپرست جدید «سمت» ضمن قدردانی از زحمات دکتر مهدویزادگان و تحسین ویژگیهای اخلاقی و مدیریتی ایشان، به توقعات بالا از دوره جدید مدیریت با توجه به سابقه ۲۰ ساله همکاری خود با «سمت» و تجربیات ۳۰ ساله در حوزه فناوری اطلاعات اشاره کرد. وی کلانبرنامه خود برای آینده سازمان را «تحول دیجیتال» اعلام نمود و به تشریح رئوس چند پروژه اولیه در این راستا پرداخت که از جمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. الکترونیکی کردن کامل فرآیندهای سازمانی: با هدف افزایش سرعت، دقت و شفافیت (ظرف یک ماه).
۲. ایجاد موتور جستجوی هوشمند مبتنی بر هوش مصنوعی: برای کتب «سمت» و منابع علوم انسانی (فاز اول با تمرکز بر منابع تاریخیظرف سه ماه).
۳. راهاندازی بانک اطلاعاتی کتب دانشگاهی (کتابخانه دیجیتال ملی): با الگوبرداری از تجربیات موفق مشابه (نیازمند همکاری وزارت علوم).
۴. افزونگی دیجیتال کتابها: غنیسازی محتوای متنی با پیوندهای چندرسانهای و توضیحات تکمیلی.
۵. تسریع فرآیند تدوین و چاپ کتب: از طریق برونسپاری و ایجاد خط تولید موازی با بهرهگیری از تجارب پیشکسوتان.
۶. بهرهگیری از هوش مصنوعی در تولید و ویرایش محتوا: راهاندازی خط تولید پژوهشی هوشمند و ویرایش هوشمند (پس از طی دوره آزمایشی).
۷. ایجاد مرکز رشد و کارخانه نوآوری: در ساختمان جدید سازمان برای حمایت از ایدهها و شرکتهای دانشبنیان فعال در حوزه محتوای آموزشی.
دکتر شهریاری با تأکید بر نقش ستادی و خدماترسان «سمت» به کل نظام آموزش عالی، خواستار همکاری و همافزایی بیشتر همکاران سازمان برای تحقق اهداف تحولی شد و ابراز امیدواری کرد که این دوره منشأ خیر و برکت برای سازمان و جامعه علمی کشور باشد.
تأکید وزارت علوم بر ضرورت نمایهسازی بینالمللی آثار علوم انسانی
دکتر پیمان صالحی، معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، در این مراسم با اشاره به اهمیت راهبردی سازمان «سمت»، کلمه کلیدی پیشنهادی خود برای دوره جدید فعالیت این سازمان را «نمایهسازی» (Indexing) عنوان کرد. وی توضیح داد که استخر اطلاعات علمی معتبر جهانی از طریق نمایهسازی شکل میگیرد و امروزه مرجعیت علمی کشورها، دانشگاهها و دانشمندان تا حد زیادی به حضور در این نمایهها وابسته است.
دکتر صالحی با ابراز تأسف از اینکه علیرغم ظرفیت بالای تولید علم در حوزه علوم انسانی و اسلامی در ایران و وجود بیش از ۸۰۰ مجله علمیپژوهشی در این حوزه ، جایگاه کشور در نمایههای بینالمللی این حوزه بسیار پایین است، تأکید کرد: «حرف جمهوری اسلامی ایران در حوزه علوم انسانی در دنیا به خوبی شنیده نشده است، زیرا نتوانستهایم آثار خود را به درستی نمایه کنیم.» وی افزود که در موضوعات کلیدی مانند تاریخ انقلاب اسلامی، مهدویت، و حتی مسائل منطقهای، آثار نویسندگان خارجی در نمایههای معتبر غلبه دارند.
معاون پژوهشی وزارت علوم با اشاره به موفقیت این وزارتخانه در «نهضت نمایهسازی» مجلات علمی در سه سال اخیر (افزوده شدن ۱۰۷ مجله ایرانی به پایگاه اسکوپوس که بیش از نیمی از کل مجلات نمایهشده در ۲۴ سال پیش از آن است)، پیشنهاد کرد که سازمان «سمت» با بهرهگیری از تجربیات ارزشمند دکتر شهریاری در حوزه فناوری، محوریت «نهضت نمایهسازی کتب دانشگاهی» کشور، بهویژه در حوزه علوم اسلامی و انسانی را بر عهده گیرد. وی افزود: «این اقدام میتواند شامل نمایهسازی آثار فارسی و همچنین ایجاد یک نهضت ترجمه برای عرضه جهانی اندیشههای ایرانی-اسلامی باشد.»
دکتر صالحی ضمن قدردانی از خدمات دکتر مهدوی زادگان، ابراز اطمینان کرد که با حضور دکتر شهریاری و اجرای برنامههای تحولی ایشان، بهویژه در حوزه دیجیتال که همراستا با نیاز نمایهسازی است، سازمان «سمت» خواهد توانست نقش ملی و بینالمللی خود را بیش از پیش ایفا کند. وی همچنین بر حمایت وزارت علوم از سازمان «سمت» در پیشبرد اهداف و رفع موانع، از جمله تسریع در راهاندازی ساختمان جدید، تأکید کرد.
این مراسم با اهدای لوح تقدیر به حجتالاسلام دکتر مهدوی زادگان پایان یافت.
نظر شما :